Thursday, March 31, 2011

Ugrozene vrste zivotinja

U danasnjem svijetu, u 21.stoljecu vremenu modernizacije, brzine, prava cesto zaboravljamo s kim dijelimo planetu. Kazemo, dijelimo, jer nismo sami i nismo centar svijeta, koliko god nam se to cinilo. Zaboravljamo na nosioce naseg ekosistema,ZIVOTINJE

U zelji za necim vecim krenuo se rusiti nas sopstveni habitus, nismo tu da kritikujemo ljudski rod ili ili nesto slicno, vec samo da ukazemo na bica koja kao i mi vole, zele da budu voljena i koja nazalost pate. Cesto mislimo da pomoc, upravo njima, zivotinjama, preizilazi nase mogucnosti, ali nismo upravu, jer

"Danasnji "beznacajni" gest je spaseni zivot sutra !!!".
  
 U ovom premijernom izlaganju bloga "Zivotinje i zastita" obratiti cemo paznju na jednu od najugrozenijih vrsta zivotinja, to jest TIGAR. Istrazivanja ukazuju na porazavajucu cinjenicu da je u prirodi ostalo samo oko 350 jedinki ove zivotinje, visestruko manje nego u zooloskim vrtovima. Sramotno, zar ne?! Jedan od razloga sto je covjek stavio tigra na marginu istrebljenja je njegovo KRZNO. Obeshrabrujuca cinjenica je da je drustvo u 20.stoljecu ukazivalo na potencijalni problem istrebljenja tigrova, zbog prekomjernog ilegalnog lova istih. Pa gdje je tada bila svijest drustva. Moramo priznati da je tada bilo manje udruzenja za zastitu zivotinja. Ali sada je drugacije. Dostupnost informacijama je laksa danas, a samim tim i nacin pomoci. Pokrenimo nasu svijest jer se ovo tice svih nas. 

-OSOBINE-

Tigar je poznat po svom samotnjackom nacinu zivota.  Uglavnom lovi u sumrak ili pocetkom jutra, dnevno mu je potrebno od 15 do 20 kg mesa. Poznat je po raznovrsnom "jelovniku" i lovi od miseva do svinja, sto mu je i jedna od poslastica. Njegove proporcije tijela ga stavljaju medju glavne lovce u divljini, dug je oko 3.5 metra i tezi do 350 kg, sa ocnjacima dugim i do 10 cm. Ostre kandje zabada zrtvi u ledja, sto mu je skoro uvijek prvi potez u lovu, napad sa ledja. Isticu se prelijepim sarama na svom dugackom tijelu, ali im dobro sluzi u kamufliranju u prirodi. 

 Ovo je samo pocetak, naseg rada na ovom polju i nadamo se da cemo uspjeti u pokusaju da barem malo "otvorimo oci" svima nama. Unaprijed hvala na podrsci, uz napomenu da mozete ukazati na pozitivne i negativne kritike, te davanje prijedloga o istrazivanju o Vama dragim temama iz ovog podrucaja u vidu ostavljanja Vasih komentara. SKUPA MOZEMO UCINITI SVIJET BOLJIM MJESTOM ZA ZIVOT!