Monday, April 4, 2011

Ugrozene vrste zivotinja

Zadnja istrazivanja su pokazala da godina na izmaku nije bila dobra za pojedine životinjske vrste, a najteže je pogodila  polarne medvjede i izumiranje im prijeti više nego ikad prije. Jedan od glavnih razloga zbog opasnosti izumiranja polarnih medvjeda jeste globalno zagrijavanje. Zbog topljenja leda njihov zivotni prostor se rapidno smanjuje. Procijenjuje se da ce za stotinu godina potpuno biti istrijebljeni. Situacija polarnih medvjeda je time specificna jer na vidiku nema ozbiljnih rijesenja. Koliko mozemo uraditit na planu smanjenja topljenja leda??? 
 Njihov nacin zivota se vec puno promijenio. Da bi lovili moraju preci vece razdaljine nego sto je to prije bilo. Jos jedna cinjenica koja im ne ide u prilog jeste naglo smanjenje populacije foka, njihovog osnovnog izvora hrane.


Prema procjenama, po divljini danas trči još svega 3200 tigrova, brojka koja na prvi pogled obecava jer su istrazivanja prije ovih pokazala da ih je bilo ostalo svega 350. Ipak ovaj broj je jos uvijek veoma mali i zabrinjavajuci. 

Neke životinjske vrste ponovno su povećale svoj broj tijekom 2009. Risovi su se nakon stogodišnjeg nestanka počeli vraćati na alpsko područje, a rijetka vrsta leoparda (azijski amur) dobila je tri potomka (ukupno ih ima tek 35).

No comments:

Post a Comment